I miljøets tjeneste er det selvsagt uansvarligt at hælde det i kloakken. En løsning der i øvrigt også ville være både dyr og dårlig.
Fælles anliggende
Sagens kerne er, at Amagerværkets varmeakkumulator står foran en revision, som kræver, at beholderen tømmes helt for vand. I det storkøbenhavnske system er der tre akkumulatortanke, der fungerer som buffer, når man skal optimere den samlede el- og fjernvarmeproduktion. De går ofte under betegnelsen termokanderne. De tre tanke rummer hver især 22.000 m3; to tanke befinder sig ved Avedøreværket - og som nævnt en tank ved Amagerværket.
Men hvad stiller man op med de 22.000 m3 vand, som en varmeakkumulator rummer?
– En kvik maskinmester på Avedøreværket så en mulighed lige inden for rækkevidde, fortæller Henrik R. Hansen, afdelingsleder for drift, energi og miljø. En stor tank på Avedøreværket har tidligere lagret fuelolie. I takt med at der brændes mere biobrændsel, er behovet for olielager tilsvarende reduceret. Derfor indgår tanken ikke mere i olieberedskabet.
Før man kan anvende olietanken til det behandlede fjernvarmevand, skal den renses grundigt. Derudover skal et større rørsystem etableres, der skal investeres i pumper og ventiler, overvågning og elinstallationer mm. Til august står tanken klar til at modtage de mange kubikmeter vand, som den skal lagre i knap to måneder.
– Projektet er et meget fint eksempel på samarbejde om at optimere til alles bedste, bemærker Henrik R. Hansen, og fortsætter: Der er jo mange parter involveret i at sikre en optimal varmeproduktion, ikke kun økonomisk men i høj grad også, når det handler om forsyningssikkerhed og miljø. At få akkumulatortankene tilbage i drift hurtigt og billigt ved at drage nytte af hinandens kapaciteter er jo en fordel for alle parter.
De næste tanke venter
Miljøet bliver samtidigt den store vinder, da man ved at undgå vandspildet jo heller ikke skal producere de store mængder fjernvarmevand til genopfyldning. En proces, der ud over at være bekostelig tager ganske lang tid.
Begge Avedøreværkets akkumulatortanke står i løbet af et par år også for tur til samme tømning og revision som den aktuelle tank på Amager. Her vil den ombyggede olietank naturligvis også fungere som vandlager.
– Der er jo kontant tryk på de tre - stort set ens konstruerede - akkumulatortanke, hvilket umuliggør at inspicere dem. Vi er derfor som medejere af Avedøreværkets tanke også meget nysgerrige efter at se tankens tilstand på Amager, fortæller Henrik R. Hansen.
Den ombyggede olietank vil i øvrigt i det daglige komme til at fungere som bufferkapacitet for behandlet kedelvand til kraftværkskedlerne. Vandmangel kan blive et voldsomt alarmerende problem ved store havarier, som det fx var tilfældet da en CTR-pumpe havarerede i 2014 med stort vandtab til følge.
Da VEKS, CTR og DONG alle nyder godt af den nye vandlagerkapacitet, deles de tre selskaber om regningen.