Temperaturen på komponenterne er faldet fra 65 til cirka 30 grader efter i
solering i underjordiske bygninger. Der kan ikke længere spejles æg.
Over en bred kam arbejder VEKS målrettet for at reducere udledningen af CO2. Initiativerne respekterer altid, at fjernvarmeprisens konkurrenceevne over for individuelle opvarmning i form af naturgas og olie ikke må udhules.
Det første store skridt var - i samarbejde med CTR og DONG - at bygge Avedøreværkets blok 2 om til 100 % træpillefyring. Næste store skridt bliver, at VEKS og DONG i begyndelsen af 2015 forventelig kan afslutte forhandlingerne om konvertering af Avedøreværkets blok 1 til 100 % træpiller. Dermed vil Avedøreværket fra den 1. januar 2016 udelukkende kunne levere CO2-neutral fjernvarme. Og er dermed vigtige skridt i bestræbelserne på at kunne levere 100 % CO2-neutral fjernvarme til kunderne i hovedstadsområdet i 2025.
Men trods vedvarende fokus på de store skridt er det væsentligt også at have øje på de nære og helt indlysende små skridt.
Isolering af rør og komponenter i VEKS’ underjordiske bygværker blev omtalt i den seneste udgave af VEKS' nyhedsbrev og i denne udgave sættes fokus på ombygningen af kølesystemet i VEKS’ serverrum på Roskildevej 175.
En ombygning, der ikke alene reducerer elforbruget med 90 % svarende til 37 MWh/år, men også et projekt, som kan realiseres med en tilbagebetalingstid på godt tre år. Yderligere er der tale om en væsentlig ressourcebesparelse og dermed en reduktion i udledningen af CO2.
Et projekt, der er så attraktivt, at man med rette kunne stille sig spørgsmålet - hvorfor er det ikke for længst realiseret med så kort tilbagebetalingstid?
Den umiddelbare forklaring er, at det eksisterende køleanlæg jo fungerede! Og man skifter ikke noget ud, der er godt nok.
Men læringen - og den måde vi bør tænke fremover - er, at uanset om en teknisk installation fortsat fungerer, bør man jævnligt vurdere om en udskiftning er økonomisk og miljømæssig attraktiv. Vi bruger allerede den tankegang, når vi i privaten udskifter eksempelvis køleskab og vaskemaskine.
Yderligere læring er, at det ikke kun er i det fjerne - eksempelvis på Avedøreværket - at vi kan realisere tiltag, som reducerer udledningen af CO2. Også i det nære - lige for vore fødder - er der sandsynligvis stadig ”lavthængende frugter”, der kan/skal plukkes.
Så god jagt og arbejdslyst!