VEKS kunne i sensommeren 2009 fejre sit 25 års jubilæum. – Og det er vel OK ligefrem at hylde de politikere som turde kaste sig ud i så storstilet et projekt med 2,5 milliarder kroner på højkant, siger VEKS’ direktør Lars Gullev.
Forhistorien
De to store oliekriser i 70’erne trak spor langt op i firserne. Danmark var ramt særligt hårdt, fordi energiforsyningen næsten udelukkende var baseret på importeret olie fra Mellemøsten til dramatisk stigende priser.
Finn Aaberg takkede for det gode samarbejde
kommunerne imellem - og så frem til de næste 25
udfordrende år.
– Derfor var det tvingende nødvendigt at tænke langsigtet med energieffektivitet for øje; kort sagt kom kraftvarmen i storskala for alvor på dagsordenen, fortsætter Lars Gullev.
At danne VEKS var en beslutning, som krævede mod, overvejelser - og mange møder. NESA stod for el-forsyningen af Vestegnen, og syntes derfor, det var en nærliggende opgave også at stå for et fjernvarmetransmissionssystem. Den tanke mødte dog i 1979 modstand fra vestegnskommunerne, der mente selv at kunne stå for både at etablere og drive varmetransmissionen. Grundstenen var lagt for kommunesamarbejdet, som med konsulentbistand fra Kommunernes Landsforening i 1982 resulterede i et ”Planlægningsselskab”. Dette selskabs opgave var at vurdere om det var både teknisk og økonomisk muligt at danne et transmissionsselskab, der skulle aftage varmen fra Avedøreværket; et værk som dengang også kun var på tegnebrættet. – Og resten er så historie, siger Lars Gullev; den 21. juni 1984 ændrede Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S, nu omtalt VEKS, status til at være et reelt transmissionsselskab.
VEKS’ jubilæumsreception var velbesøgt.
Miljøet vinder
VEKS’ mål i 1984 var som nævnt at reducere afhængigheden af olie via effektiv brug af overskudsvarme; et mål som på ingen måde er forældet. Miljø og CO2-udledning kastede ikke store overskrifter af sig i midt-firserne, men er siden hen blevet et af de højest prioriterede emner på den offentlige dagsorden. VEKS’ mål om at udnytte energien effektivt og dermed spare mange ressourcer er netop en af de enkleste veje til at mindske belastningen af det omgivende miljø. Med VEKS’ system bliver Vestegnen alene sparet for 350.000 tons CO2 årligt, og udledningen af SO2 og NOx er reduceret med henholdsvis 90 og 35 procent. En fjerdedel af Vestegnens fjernvarme baseres på affaldsforbrændingsanlæg - den resterende overskudsvarme beror på naturgas, træpiller, halm, olie, kul og geotermi.
Stabil pris
Jubilæet falder sammen med, at selskabet er gældfrit; en ikke ubetydelig faktor der på sit højeste androg 2,5 milliarder kroner. – Et af de primære mål med VEKS var selvfølgelig også at sikre fornuftige fjernvarmepriser til kunderne på Vestegnen. Og det er da gået meget godt: I løbet af de seneste fem år er fjernvarmeprisen på Vestegnen steget med 17 procent mod prisstigninger på over 50 procent for olie og naturgas, slutter Lars Gullev.