direktør i HOFOR. Morten Stobbe er 49 år, har en baggrund som civilingeniør og har i det meste af sit arbejdsliv beskæftiget sig med energi og planlægning inden for såvel rådgivning som forsyningsselskaber.
Samtidig med Morten Stobbes tiltrædelse startede VEKS’ tidligere tekniske direktør Flemming Andersen i en ny stabsfunktion i VEKS som Business Support. Flemmings arbejdsområde vil primært omhandle analyse, benchmarking og aftaler.
Præge selskabet
Hvad gjorde VEKS ”tiltrækkende”?
– VEKS repræsenterer for mig hele værdikæden, fortæller Morten Stobbe, der fortsætter: ”Et selskab i udvikling” er et klichéfyldt udtryk, men i VEKS’ tilfælde giver ordene mening med både nye forretningsområder og udviklingsprojekter. Samtidig trak et solidt omdømme, der også omfatter medarbejdere med høj faglig viden - og fokus. VEKS er desuden kendt for at være en god og rummelig arbejdsplads; kort sagt et godt sted at være. Den politiske gennemslagskraft er også kendt vidt omkring ikke mindst qua formanden, Steen Christiansen.
VEKS og HOFOR har gennem tiderne deltaget i mange fælles samarbejder og projekter. Morten Stobbe har selv deltaget i blandt andet Varmeplan Hovedstaden 3 samt Hovedstadens Geotermiske Samarbejde, og havde derfra indgående kendskab til VEKS - særligt Lars Gullev.
Ny strategi
VEKS har nu sat gang i et arbejde, som med udgangen af 2016 skal munde ud i et oplæg til en opdateret strategi til bestyrelsen. Herefter skal der udvikles en forretningsplan for de nu tre forretningsområder. Inden for de seneste fem år har VEKS udvidet forretningen og er ikke længere alene et transmissionsselskab men også producent (Køge Kraftvarmeværk) og distributør med de to fjernvarmeselskaber i Tranegilde og Køge. – Det er gået rigtig stærkt for VEKS i de seneste år, og det glæder jeg mig meget til at blive en del af, siger Morten Stobbe. For mig giver det jo også mulighed for at præge en allerede positiv udvikling. Strategiarbejde er på ingen måde fremmed for Morten Stobbe, der i sin 11-årige ansættelse hos HOFOR har været medvirkende til en række omstillingsprocesser. Og samtidig haft det organisatoriske lederansvar for flere afdelinger - de seneste tre år som forsyningsdirektør for fjernvarme, bygas og Amagerværket.
– Jeg er også fuldt opmærksom på at strategiarbejdet er en vedvarende proces, der ikke må ende med ”hvor har man mon lagt strategien”? Strategi skal følges op og udvikles, konstaterer Morten Stobbe.
Hurtige processer
De første par måneders arbejde i VEKS har ikke skræmt Morten Stobbe. Tværtimod. – Beslutningsprocesserne er hurtige, da organisationen er mindre og samtidig også flad. Der er ikke mange lag fra folkene i marken til direktøren, siger Morten Stobbe, der også har fået bekræftet sin antagelse om, at kollegerne har masser af entusiasme og stolthed ved arbejdet.
Medarbejderinddragelse er et meget vigtigt anliggende for VEKS’ nye vicedirektør, som gerne vil kendes for tilgængelig ledelse i øjenhøjde.
– Faren lige nu er, at jeg ikke sætter for mange skibe i søen, erkender Morten Stobbe.
Langt perspektiv
Morten Stobbe ser VEKS som generelt godt rustet i både kort og langt perspektiv. Vi er selvfølgelig nødt til at forsøge at forberede os bedst muligt på de nye krav, som en ny regulering vil føre med sig, herunder krav om effektivisering, og måske også nye vinde fra regeringen inden for den grønne omstilling, anfører Morten Stobbe. Hvordan kommer vi i mål - økonomisk og miljømæssigt - med at opfylde vores mål om at levere CO2-neutral fjernvarme i VEKS systemet allerede i 2025? – Her kommer vores arbejde med strategi og nye forretnings-/handlingsplaner til at spille en central rolle og vise, hvordan vi ruster os. Ikke mindst på teknologisiden, hvor vi i forsyningsbranchen jo bliver nødt til at kigge langt frem. Vi skal om ikke så mange år begynde at planlægge og systemudvikle i forhold til nye varmeproducerende teknologier, der skal erstatte de store centrale biomasseanlæg.
VEKS’ opgave er også aktivt at påvirke i de fora, vi deltager i - fx i diskussionerne om udformningen af reguleringen. Et interessant element kunne her være at inddrage frivillige aftaler, der ofte bygger på, at begge parter får fornuftig indflydelse på både proces og udformning.
– Fjernvarmens stordrifts- og fællesskabsbaserede infrastruktur er genial, og vel et af de stærkeste kort til at sikre en grøn omstilling. Men vi må ikke blive selvtilstrækkelige; måske trænger branchen til at blive rusket lidt op, slutter Morten Stobbe.